Kia Ora - Reisverslag uit Wanaka, Nieuw Zeeland van Debora en Lammert Houdt en Klok - WaarBenJij.nu Kia Ora - Reisverslag uit Wanaka, Nieuw Zeeland van Debora en Lammert Houdt en Klok - WaarBenJij.nu

Kia Ora

Door: Lammert

Blijf op de hoogte en volg Debora en Lammert

26 Mei 2010 | Nieuw Zeeland, Wanaka

Kia Ora!

Na 17 uur reizen zetten we onze, nog in slippers gehulde voetjes, op de Nieuw Zeelandse bodem. De inmiddels gehavende reistassen waren er al snel dus we konden ons ook al snel in een extra jas hijsen en op zoek gaan naar de uitgang van het vliegveld en het hotel dat we al in NL geboekt hadden. Het hotel was gelukkig maar 5 minuten lopen en de kamer was voorzien van een serieus groot bed (minimaal 2x2 meter!). Dat is wel erg lekker na weer een paar weekjes in een bunkbed geslapen te hebben.
De ochtend daarop op zoek naar de camperverhuurder waar een elitecamper op ons stond te wachten. Dit was om de hoek dus erg lastig was 't niet. Na een DVD instructie en een heleboel wachttijd konden we de camper in. Lammert rechts (achter 't stuur), Deb links. 1e stop: camping in Christchurch (hoofdstad van Zuidereiland). Altijd leuk, links rijden, met links schakelen en ook nog bijna 7 meter camper in een vreemde stad navigeren. Christchurch 2 dagen verkend en toen op weg naar een schiereiland (Bank's peninsula) om daar kennis te maken met het wereldberoemde Nieuw Zeelandse landschap (met dank aan 'Lord of the Rings'). Het was een bochtig bergweggetje dus er moest meteen hard gewerkt worden door de bestuurder maar het begon te wennen. De eerste camping was meteen al voorzien van een geweldig uitzicht en het weer was ook goed te pruimen. Het grappige was dat dit stadje (Akaroa) destijds door fransen is gesticht, met een beetje 'geluk' was New Zealand nu franstalig geweest. Het was een superschattig dorpje, aan een baai gelegen en voorzien van franse straatnamen.
Na een lekkere café au lait de camper ingestapt en op weg naar Dunedin. Dat redden we niet in 1 dag dus we zijn in stapjes daar naar toe gereden. Onderweg zijn we regelmatig de camper uitgestapt om allerlei uitstapjes te maken. Zo hadden we de 1e dag het geluk dat we zowel blauwe (hele kleine) als geelogige pinguins, een zeeleeuw en dolfijnen gezien hebben! Erg indrukwekkend natuurlijk en leuk om te zien. De dag daarna kwamen we langs een strandje met gigantische kiezelstenen die daar op de een of andere manier zijn gekomen (Mouraki boulders). Altijd leuk voor een paar fotootjes natuurlijk. Wat verder opvalt is dat er hier veel mooie surfbreaks zijn die vrijwel allemaal compleet leeg zijn (het is hier dan ook ietsje kouder dan in/op Hawaï. Onze 1e grote stop was Dunedin. Een middelgrote stad (vgl met Zwolle), aan het strand. Dunedin heeft veel te bieden, ten eerste is het een gezellige studentenstad met veel voorzieningen. Daarnaast heeft het in de directe omgeving een waanzinnig mooi schiereiland waar je heel veel dieren kunt spotten. De 1e dag dat we daar waren hebben we Avatar in 3D gezien. Dat was erg indrukwekkend, dat 3D werkt echt! De dag daarna zijn we naar het schiereiland geweest om daar een paar wandelingen te maken en wild van dichtbij te zien. Vanaf het moment dat we daar naar toe reden schoof er een dicht mistgordijn het eiland op zodat ons humeur tot in onze schoenen zakte. Gelukkig was 1 kant van 't eiland nog redelijk zichtbaar dus daar hebben we de 1e wandeling op Sandfly beach gemaakt. De sandflies waren gelukkig nog niet wakker en de zeeleeuwen wel. Met name koning zeeleeuw was indrukwekkend, wat een enorme kop heeft zo'n beest. Blij dat die niet rond mijn surfboardje zwom in Hawaï....
Daarna het albatroscentrum bezocht en gelukkig ook eentje zien vliegen (groooot!). Daarna gewacht tot het donker werd om de blauwe pinaguins aan land te zien komen. Dat laatste is niet gelukt, we hoorden ze wel maar we zagen ze niet...(meer).
De kustlijn volgend kwamen we bij het zuidelijkse puntje van het zuidereiland (Crurio bay) waar we yellow-eyed pinguins aan land zagen komen (die komen eerder) bij een supermooi strandje.
Het leven in de camper bevalt goed. Omdat 'ie zo groot is (mét douche en toilet) heb je de ruimte om lekker te chillen als het weer buiten niet zo aantrekkelijk is. De camper zelf is gebouwd in een bestaande bus (een VW LT) en heeft een supergroot bed (180x200) dat om te bouwen is tot zithoek. Gelukkig zit er ook een verwarming in, die hebben we tot nu toe iedere dag aan gehad. Hij is superpraktisch ingericht. Het enige dat ontbrak was een extra dekbed, het eerste dekbed was nog ingesteld op zomerse temperaturen maar met een extra laagje is het nu lekker warm zonder dat de verwarming de hele nacht aan hoeft. We trekken steeds van camping naar camping omdat de campings niet vreselijk duur zijn en het wel makkelijk is. Wat wel echt anders is is dat je een beetje in een luchtbel reist, je ontmoet veel minder mensen dan wanneer je in hostels slaapt. Daar staat dan weer tegenover dat je behoorlijk flexibel kunt reizen. Nog een ander detail, Nieuw Zeeland is duur geworden de laatste 4 jaar. Toen ik vier jaar geleden hier rondreisde kon ik veel leuke dingen doen met mijn euro's. Nu zijn de prijzen omhoog gegaan én de euro is omlaag gegaan. Alles wat je met begeleiding wilt doen is minimaal 200 dollar (= ong. 120 euro). Veel extreme dingen gaan we dus niet doen. We gaan natuurlijk wel een paar dingen doen.
Terug naar de reis. De volgende stop was Te Anau, in het Zuidwesten. Je zit hier in een regio die Fiordland heet (inderdaad, het lijkt op de Noorse fjorden). Dit is dé bestemming van het zuidereiland. Je kunt ter plekke kiezen welk fjord je met de boot wilt bekijken. We liepen toevallig tegen een supergoede aanbieding aan om de minstbezochte (en volgens de lonely planet de mooiste) fjord te gaan bekijken dus dat hebben we maar meteen geboekt.
De volgende dag werden we stipt op tijd opgehaald en kon de reis beginnen: 45 minuten varen, bezoek aan een waterkrachtcentrale (ondergronds) en daarna nog 2 uur rijden met een bus voordat we in de boot konden die de fjord (Doubtful sound) rondvaart. De boottocht was erg mooi, het weer werkte ook goed mee. De uitzichten indrukwekkend en we hadden geluk met de dolfijnen... Ze hadden zin om te spelen dus ze sprongen rond de boot en speelden in de hekgolf als we snelheid maakten. Dat was een hele mooie dag.
Nieuw Zeeland heeft als land eigenlijk alles wat wij zouden willen bedachten we tijdens één van de lange avonden (het wordt om 6 uur donker). Het heeft bergen en rivieren waar je leuke dingen kunt doen (klimmen, skiën, kayakken, raften, canyoningen) en het heeft ook nog volop strandactiviteiten (liggen, lezen & surfen) en dat kan allemaal binnen 2 uur rijden. Daarnaast zijn de kiwi's ook nog erg aardig (tot nu toe). Ze zijn wel veel meer dan bijv. canadezen georienteerd op Engeland dus hun taaltje is wel ietsje moeilijker te volgen dan Canadees-engels.
Na Te Anau is het maar 2 uurtjes rijden naar de hoofdstad van extreme activiteiten: Queenstown. Het ligt supermooi aan een groot meer, meerdere bergketens in de buurt, ruige rivieren, kortom daar moet je geweest zijn. Omdat ons budget toch enigzins beperkt is zijn we de bergen ingegaan (te voet dan) en hebben we ge'discgolf'ed. Dat laatste is frisbeegolf met speciale (kleinere en zwaardere) frisbee's. Ze hebben een 18 hole's baan uitgezet in het lokale park. Het is ietsje minder extreem dan een bungyjump van 150 meter maar het duurde langer en het was ook leuk.
Na Queenstown begon het te regenen. Ons bezoek aan Arrowtown (een oude goudzoekersstadje) was kort en omvatte vooral de koffietentjes. We hebben nog wat prijswinnende wijntjes geproeft onderweg en nu zitten we in Wanaka. Wanaka is ietsje rustiger en kleiner dan Queenstown en maakt zich op voor de winter(sport). De winkels worden verbouwd en de nieuwe spullen (een mix van spullen van 'ons' winterseizoen met wat nieuwe spullen) worden neergezet. Eigenlijk is het wel jammer dat we hier niet gaan skien, dat was wel grappig geweest (even afgezien van het gezeul met onze wintersportspullen, ong. 60 kg). Het seizoen begint hier eind Juni (vgl met eind December bij ons, koud dus) en loopt tot eind Augustus. Dat is dus wel een heel kort seizoen. Ze krijgen hier ongeveer 5 goede dumps per seizoen dus dat houdt ook niet echt over. Wat wel leuk is is dat je hier voor een redelijke prijs kunt heliskiën. Catskiën bestaat hier (nog) niet. We blijven nog een paar dagen hangen hier en wachten het mooie weer af, over 2 dagen zou de regen wegtrekken.
Het stuk waar we de afgelopen 2 weken hebben gereisd is de laatste dagen serieus ondergelopen door zware regenbuien. Ze hebben daar de noodtoestand afgeroepen. Goed dat we hier zitten dus, halverwege de berg in Wanaka!
Met nog 2 weken voor de boeg in Nieuw Zeeland is het bijna vreemd om te bedenken dat we straks weer in slippers & korte broek lopen op Bali. Keep you posted...! Kus van L & D

• 26 Mei 2010 - 08:17

Mieke:

Yo!
    Goeie foto`s! Krijg er zelf de kriebels van! Leuk verhaal. Mis alleen een foto van die enorme camper! ben benieuwd!
    Hier alles wel okee. Bas heeft longontsteking dus is al bijna 2 weken thuis. Ik stevig aan de wandel op m`n spuuglelijke schoenen. Ik moet goed nadenken over wat ik erbij aan trek, om het niet nog erger te maken, haha!
    Ik ga morgen naar Haarlem met Jaap en Ellen, voor een vergadering van de KVLO. Maandag is er weer softbaltoernooi, altijd gezellig! We zijn druk in de weer voor de grote sportdag, dit keer een halve dag, ivm de eerste WK wedstrijd van Nederland. Het is hier best lekker weer. Afgelopen weekend goed verbrand, lekker gebbq-ed en vuurpot aan met wijntje biertje, je kent het wel!
    Spreek je later!

Liefs miek

• 26 Mei 2010 - 08:53

Debora En Lammert Van Houdt En Klok:

He Miek! Dat is nog eens een snelle reactie! Inmiddels staat er wel een foto van de camper op dus kijk maar snel!! Succes met je wandelavontuur! X

• 26 Mei 2010 - 09:08

Hoi 2AT2!!
    Hoop dat iemand van jullie dit leest! Ik heb een mailtje gestuurd naar mr. de Vries voor jullie. Maar omdat het de vorige keer zo lang duurde laat ik jullie op deze manier even weten dat ik een mail heb gestuurd, dan kunnen jullie hem er aan herinneren als het deze keer weer lang duurt!! Groetjes, mevr. van Houdt

• 26 Mei 2010 - 09:14

Mir:

Heerlijk om jullie verhalne weer te lezen! En wat een VETTE foto's.. heel mooi! Nog 2 weken en dan alweer verder.. lijkt mij wel heerlijk dat je dan niks anders meer nodig hebt dan je zwemkleding en korte broek!
    Geniet lekker nog..
    Hier ook al heerlijk weer geweest!!
    Lieeffss Mir

• 26 Mei 2010 - 18:42

Eef:

Hoi Deb en Lammert,
    Wannaka is niet vervelend om te verblijven, check de bioscoop en de lekkere koekjes.. veel plezier daar maar dat komt wel goed
    laters.

• 26 Mei 2010 - 20:27

Jeroen & Sabina:

Hoi Lammert en Debora,

Gave foto's! Wat een reis, NZ is prachtig.. We zien veel bekende plekjes op jullie foto's.
    Wij sluiten ons aan bij Eef, check de bios in Wanaka, een unieke ervaring, vooral de koekjes!

Geniet van jullie verdere NZ-trip, we zijn jaloers!

Jeroen & Sabina

• 26 Mei 2010 - 23:42

Debora En Lammert Van Houdt En Klok:

Ha gasten! De bios hebben we al gecheckt. Wat een goede spot! We waren wat later dus we hebben 't zelf gebrouwen bier geproeft. Niet te versmaden... Hier wordt 't langzamerhand beter weer, da's mooi!

• 27 Mei 2010 - 18:27

Marigje:

Echt te gekke foto's! Jaloers.....

Kus

• 30 Mei 2010 - 19:09

Joanne:

Ha liefjes,

Toch leuk die ansichtkaarten van waarbenjij.nu..
    Jullie vermaken je nog wel goed en ik ben jaloers!! Hier alles goed, zomer schijnt er aan te komen donderdag dus ik heb me vast ingesmeerd..

Veel liefs Joanne

• 31 Mei 2010 - 14:36

Renske:

geweldig om jullie belevenissen weer te lezen.
    Heel herkenbaar allemaal. geniet er van, het is allemaal zo prachtig! nog plannen voor de Franz Jozef gletsjer en milford sound?
    tot later, Renske

• 01 Juni 2010 - 08:07

Eva:

Hey schone zus en schone broer,

Wat heerlijk om die verhalen te lezen zeg. Zo te zien hebben jullie het helemaal niet verkeerd daar aan de andere kant van de bol. Het maakt me wel een beetje jaloers hoor, terwijl ik hier achter mijn bureautje zit te werken en uitkijk over een druilerige junidag hier in Nederland.

Nou geniet nog even daar!
    Dikke kus

• 01 Juni 2010 - 19:51

Mirjam:

He Debora,

Ja het is Klompie. Tsjonge, wat een geweldige foto's en verhalen. De foto's zijn net plaatjes uit een boek. En dan voor te stellen dat jullie daar echt zijn... Op school is het wel rustig zonder jou hoor, maar je komt al weer 'bijna' terug :-) Deze zomervakantie wordt voor ons ook gaaf: Willen fietsend vanuit Basel naar Zwolle. Niet zo spectaculair als jullie wereldreis, maar toch ;-)

Mirjam

• 06 Juli 2010 - 10:03

Jael:

Leuk verhaal maarreh hebben jullie nou nog geheliskied?